Despre noi

Október. 16. Szerda

Data exactă a înfiinţării Şcolii Reformate din Satu Mare nu se cunoaşte, datorită evenimentelor istorice vitrege şi a catastrofelor naturale din anii 1500 – 1700. Odată cu apariţia religiei reformate pe aceste meleaguri (1517-1550) apar şi primele şcoli confesionale. În scurt timp se organizează sistemul de învăţământ reformat. În clasele primare se învaţă religie, citire şi scriere. În clasele gimnaziale se învaţă religie, gramatica limbii latine şi matematica. În clasele superioare se învaţă drept, teologie, poetică şi retorică, logică, muzică, teatru, în unele şcoli chiar şi geografie şi limba greacă. 


În lipsa învăţământului superior reformat, medicina şi teologia protestantă s-a putut studia numai în străinătate, din această cauză un număr semnificativ de tineri au învăţat la universităţi occidentale de renume, de exemplu în Graz, Wittenberg, Olmuc, Göttingen. Aceşti tineri, după ce au terminat studiile s-au întors în ţară şi au adus cu sine nu numai cunoştinţele de specialitate dobândite, ci şi ideile şi ideologiile curente şi moderne din Europa.


Obiectivele principale ale învăţământului protestant au fost: formarea credinţei protestante, formarea viitorilor învăţători, profesori şi preoţi, formarea unei societăţi civile învăţate şi culte. 


Una dintre primele şcoli din reţeaua şcolilor protestante este antecesorul instituţiei noastre. Existenţa acestei şcoli este atestată în acte bisericeşti din anii 1555 – 1562.  La începutul secolului al XVII-lea şcoala se dezvoltă rapid şi intensiv: s-a rezolvat salarizarea învăţătorilor şi profesorilor, au fost angajaţi profesori care au studiat la universităţi din Occident, s-a rezolvat cazarea şi masa elevilor, s-a cumpărat terenul pe care se va construi clădirea de azi a şcolii. Din 1610 se cunoaşte registrul matricol al şcolii cu numele tuturor elevilor şi profesorilor care de-a lungul secolelor au învăţat sau au predat la Liceul Reformat. Azi acest registru matricol se găseşte în Arhivele Eparhiei Reformate de pe lânga Piatra Craiului, şi în 1994 a fost editată sub formă de carte. Donaţiile domnitorilor, domnilor şi familiilor nobile din Transilvania şi a comunităţilor locale din împrejurimea oraşului, au făcut posibile îmbogăţirea resurselor materiale şi a patrimoniului Liceului Reformat: se înfiinţează o tipografie a şcolii, şi se pun bazale bibliotecii. În posesia şcolii intră păduri, terenuri agricole, câmpuri, livezi, vii, chiar şi sate întregi cu întregul lor venit. La mijlocul secolului al XVI.-lea, pe vremea recatolicizării, Biserica Reformată şi Liceul Reformat pierde aproape toată averea, chiar şi clasele gimnaziale, şi e nevoit să funcţioneze ca şcoală primară. La începutul secolului al XIX.-lea începe o perioadă de înflorire a şcolii. În 1822, după aproape un deceniu, se termină construcţia clădirii noi a Liceului, clădire în care în urma retrocedării clădirilor bisericeşti din anul şcolar 2010-2011 din nou funcţionează  Liceul  Reformat.  Din 1822 s-a păstrat Regulamentul interior de funcţionare al Liceului Reformat. În 1858 se înfiinţează muzeul Liceului. Din donaţiile comunităţii locale, a credincioşilor bisericii şi persoanelor private se continuă construcţia şcolii: se construieşte etajul I al clădirii, se amenajează Sala de consiliu a Liceului cu fresci, care se pot vedea şi azi.


În 1948 are loc naţionalizarea liceului. După o « pauză » de 43 de ani, în 1991 se reînfiinţează Liceul  Reformat sub numele de Seminarul Teologic Liceal Reformat. După aproape un deceniu se poate muta în clădirea proprie. În primii zece ani funcţionează în condiţii mizerabile, ţinând  cursuri în două schimburi, în săli situate în demisol. În 1997 primeşte un lăcaş în clădirea bisericii catolice, pe care aduce în stare de funcţionalitate din fonduri proprii. Aici  funcţionează până în anul 2007 când se mută în două clădiri ale bisericii reformate. Clădirea predecesorului liceului va ocupa în anul 2010 unde funcţionează şi în prezent. 
Încă din momentul reînfiinţării liceului în anul 1991, liceul s-a angajat pe de o parte la păstrarea tradiţiilor seculare, iar pe de alta parte la promovarea unor valori şi asigurarea unei calităţi adecvate zilelor noastre.  Pe lângă atingerea unui nivel de cunoştinţe solide, Liceul Reformat oferă un plus de educaţie etică şi moral-creştină. Şcoala are porţile deschise tuturor celor care doresc o educaţie creştin-umanistă indiferent de apartenenţa confesională. 


În parcursul celor două decenii treptat s-a îmbogăţit oferta educaţională a şcolii.  În primul an a funcţionat cu două clase umaniste, iar din al doilea an de funţiune oferta şcolară se îmbogăţeşte cu o clasă de matematică-fizică. Din 1994-95 îşi schimbă profilul realist, pe lângă o clasă cu profil de filologie şi o clasă vocaţională de proifil teologic datorită cerinţelor populaţiei şcolare se înfiinţează o clasă de matematică-informatică.


Azi Liceul Reformat din Satu Mare este cel mai mare dintre cele trei licee reformate existente pe teritoriul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului. Se remarcă prin numărul mare de elevi şi prin rezultatele bune obţinute atât la concursuri naţionale şi internaţionale, cât şi la susţinerea  examenelor naţionale. 


Din anul școlar 2016 – 2017 în urma evaluărilor din partea ARACIP instituția a obținut acreditare pentru învățământul primar și autorizație provizorie pentru învățământ liceal, filieră Tehnologică, profil Servicii/Economic, specializarea Tehnician în activități economice. Din anul școlar 2019 – 2020 în urma evaluării ARACIP instituția a obținut autorizație provizorie pentru învățământ liceal, filieră Teoretică, profil Real, specializarea Științe ale naturii. Din anul școlar 2021 – 2022 în urma evaluării ARACIP instituția a obținut acreditare pentru învățământ liceal, filieră Tehnologică, profil Servicii/Economic, specializarea Tehnician în activități economice. Începând cu anul școlar 2023-2024 ne-am extins activitatea cu trei grupe de creșă, astfel, la momentul de față activitatea pedagogică se desfășoară în 3 grupe de creșă, 9 grupe de grădiniță cu program prelungit, 5 clase de nivel primar, 4 clase de nivel secundar inferior și 12 clase de nivel secundar superior, numărul preșcolarilor și elevilor matriculați fiind de 775. 


Liceul Reformat are un corp profesoral bine pregătit, care se implică şi în activităţi extracurriculare. Elevii liceului sunt prezenţi la olimpiade şcolare, la diferite concursuri din ţară şi din străinătate.  Ca urmare a legăturilor strânse cu comunităţile reformate şi cu diferite organizaţii nonguvernamentale, elevii liceului sunt stimulaţi cu diferite burse de studii, iar cei nevoiaşi cu burse sociale şi sprijin pentru finanţarea cheltuielilor de internat. Anual circa fiecare al treilea elev beneficiază de unul dintre ajutoarele oferite din partea şcolii. Anual sunt  organizate  excursii şi tabere şcolare de studiu şi de agrement. Liceul Reformat este centru acreditat de ECL şi ECDL (European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages), iar atestatele de cunoaştere a limbilor engleză şi germană obţinute aici sunt recunoscute în toate ţările Europei. Elevii şi profesorii liceului pregătesc şi  participă la diferite manifestări comune ale liceelor reformate din Bazinul Carpatic, având succese la proiecte naţionale şi internaţionale.