Épületeink
cím
P-ţa Jean Calvin nr. 2 Tel: 0261-710 635, Fax: 710 635

Az Európai Parlament(EP)

ep

Június 24.-én, csütörtökön került sor az EP-beli látogatásunkra. Mindannyian izgatottak voltunk, hiszen ez ígérkezett brüsszeli utunk fénypontjának. Meglepetésünkre nem egy épület az EP, hanem egy épületegyüttes, melynek egyik szárnyát Antall Józsefről nevezték el. A parlament előtti téren a berlini fal egy darabja volt felállítva, ezzel is bizonyítva az európai multikulturalitást, jelmondatuk:"Egység a sokféleségben".
 A biztonsági ellenőrzést követően csoportunk beléphetett az előcsarnokba, ahol mind a 27 tagállam nemzeti zászlója ki volt függesztve. Egy konferenciateremben általános bemutatást kaptunk az EU működéséről, céljairól, törekvéseiről, fontosságáról. Majd pedig Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke beszélt terveiről, illetve a parlament általános működéséről. Szerintem fölöttébb érdekes elõadás volt, mivel megtudhattuk például azt, hogy az EP az egyetlen olyan parlament, ahol több hivatalos nyelv is van, méghozzá számszerint 23. A 23 hivatalos nyelv több mint 506 nyelvi kombinációt tesz lehetővé, mivel minden egyes nyelvről lehet fordítani a másik 22 nyelvre.
Az Európai Parlament az egyetlen olyan nemzetek feletti intézmény, amelynek tagjait közvetlen és általános választójog alapján, demokratikusan választják meg.
A parlamentben három nagy csoportra oszthatók a tisztviselők:

1)Képviselők:
Az Európai Parlament 736 képviselőt számlál, akiket a kibővített Unió 27 tagállamában választottak meg. A képviseloket  1979 óta közvetlen és általános választójog alapján választják meg, ötéves időtartamra.

2)Európai Bizottság:
Az Európai Bizottság a közösségi alapszerveződések őre és végrehajtója, munkáját az Európai Parlamenttel szoros együttműködésben végzi.

3)Európai Unió Tanácsa:
Az Európai Unió Tanácsa, az Unió másik jogalkotó szerve, a tagállamok minisztereiből áll. A Tanács részt vesz az Európai Parlament munkájában.
A Tanács elnöksége körforgásszerűen váltakozik, ezt a feladatot (hat-hat hónapos időszakonként) mindig más tagállam látja el. 2011 januárjától pedig fél éven át Magyarország lesz az EU soros elnöke.
Amint megtudhattuk az EP egy nagyon átlátható, demokratikus intézmény, ahova bárki betekintést nyerhet, az ülések megtekinthetők az interneten, illetve csoportosan avagy egyénileg bárki ellátogathat az EP-be. Továbbá az EP határozza meg a tagállamok közös kasszáját, melyből minden tagállam arányosan kap. A napokban határozzák meg a jövő évi programot, napra pontosan, így mindenki előre tudja, mikor hol kell lennie. Betekintést nyerhetünk a plenáriumba is, ahol minden fontos döntés születik.
Végezetül pedig az EP ebédlőjében közösen megebédeltünk és utunkat Brüsszel nevezetességei felé folytattuk.

Incze Norbert, XI. C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ugras a tetejéreUgrás a tetejére

Copyright © 2009 Szatmárnémeti Református Gimnázium - Az oldalt készítette Elek Kinga

Országos vallásolimpia

Înscrierea în învăţământul primar 2017 (Előkészítő osztály 2017)

 

 

Nagyjaink