Épületeink
cím
P-ţa Jean Calvin nr. 2 Tel: 0261-710 635, Fax: 710 635

Március 15.-e margójára

Nemzeti ünnepeink környékén szeretek egy kicsit elgondolkodni a múlt eseményein, őseink cselekedetein és azok jelentőségén. Ugyanakkor az is eszembe jut néha, hogy milyen keveset is tudunk minderről.
A mai fiatalság nagy része tud március 15.-ről, hiszen minden évben megünnepeljük, viszont érdekes lenne feltenni a kérdést, hogy miről is szól március 15. valójában. Néha beszélgetek barátokkal, ismerősökkel, és az a tapasztalatom, hogy ilyenkor két dolog szokott az emberek eszébe jutni: a forradalom fogalma meg Petőfi Sándor neve.
Az az igazság, hogy a mai fiatalok nagy része – annak ellenére, hogy az iskolákban tanítják – nem ismeri a magyarság történelmét és nem is nagyon foglalkozik vele. Nem marad ugyanis ideje erre a tanórákon való részvétel és a barátokkal meg a számítógéppel eltöltött órák tömkelege után. Meg nem is nagyon “divat” a fiatalok körében a történelem.
Természetesen ez nem mindenkire egyformán érvényes. Vagyunk jónéhányan olyanok, akik élénken érdeklődünk a magyar nemzet történelme iránt és őseink hagyatéka felől, hiszen nagyon sok olyan érték van múltunkban, amire büszkék lehetünk.
Így van ez az 1848-as események esetében is. Az Európába büszkén érkező magyarság történelme folyamán elég hányattatott sorsot kellett felvállaljon. A szabadságot szerető magyarok hosszú időn keresztül nem lehettek a saját maguk urai, hiszen idegen hatalmak befolyása alá kerültek. Ez szerintem nem csak történelmünkre, hanem szabadságvágyunkra és identitásunkra is kihatott. Ezért érzem úgy, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc mérföldkő történelmünkben.
Úgy gondolom, hogy két dolognak is teljesülnie kellett ahhoz, hogy a forradalom kitörjön. Először is szükség volt a bécsi események hírére és arra a löketre, amit ez jelentett a magyarságnak. Aztán szükség volt olyan személyiségekre, akik ki mertek állni a magyar szabadságért. Ehhez szerintem hatalmas hitre és lelki erőre volt szükség. Ha belegondolok, nem vagyok biztos benne, hogy adott helyzetben ugyanazt meg mertem volna tenni, amit a márciusi ifjak. De így van ez napjainkban is: nem mindenki elég erős ahhoz, hogy kiálljon a magyarság érdekeiért.
Március 15. arról is mesél, hogy néha elég egy-két ember, aki fel mer vállalni egy ügyet, a többi majd követni fogja őket. A “Nemzeti Dal” és a 12 Pont egy nap alatt tömegeket tud megmozgatni és eggyé kovácsolni. Csak ember kell, aki felolvassa. Büszkeség önt el, amikor az jut eszembe, hogy őseim ott voltak a pesti tömegben és fennhangon fogadták: “rabok tovább nem leszünk!”
Jó lenne, ha ez a büszkeség egyre több emberben feltámadna az emlékezés és ünneplés pillanataiban. Ugyanakkor, oly sok más történelmi eseményünkhöz hasonlóan, március 15.-ről sem csak évente egy alkalommal kell megemlékezni. Szerintem az év minden napján tudnunk kell, hogy őseink és hőseink nem önmagukért, hanem értünk is harcoltak.
Azoknak pedig, akiket nem nagyon érdekel mindez, szeretném elmondani, hogy csak akkor lehetünk jobb emberek és jobb magyarok, ha ismerjük gyökereinket.

Szénás Zalán, a Szatmárnémeti Református Gimnázium X.B. osztályos diákja


 

 

Tavaszváró farsang a Refiben

mese

2012 február 9-én délután 5 órakor vette kezdetét a telet űző farsangi jelmezbemutató a Református Gimnázium dísztermében. A mesefigurákat, irodalmi hősöket, filmszereplőket bemutató diákokat hatalmas taps fogadta. A jelmezversenyt egy négytagú zsűri értékelte és ezalatt az idő alatt táncosok szórakoztatták a türelmetlen közönséget.
A díjazottak:V. osztály I. Fióna-Jobb Anna
II. Hóvirág-Varga Viktória
III. Lúdas Matyi – Halász Ferenc
IV.A narncs színű boszorkány – Bányász Evelin
A lila boszorkány – Vajas Gréta    
VI. osztály       I. A takarítók – Dencsák Gergő, Normák Norbert
II. Hófehérke és a hét törpe
III. Gizi néne – Szatmári Boróka
IV. Macskanő – Katona Réka
VII. osztály      I.Szerencsehozó kobold – Mali Edmond
VIII. osztály     I.Hupikék törpikék és Nagy Tünde tanárnő
IX.C osztály     I.Charlie ördögei – Horváth Adrienne, Rus Patricia, Erdei Réka
Különdíj:          Hópiros és csapata
Bádogos Cigány – Ilonczai Zsombor
A jelmezfelvonulást egy meglepetés-jelenet zárta Hópiroska és a két törpe címmel, amely fergeteges sikert aratott.
A jelenet után vetélkedőre került sor, amelyen nágytagú csapatok mérték össze ügyességüket fánkevés, múmiakészítés és lufitaposás terén. A legügyesebbnek a IX-B osztály Suhancok csapata bizonyult, őket követte azonos pontszámmal három csapat: Címvédők a IX A-ból, Négy ász a XI B-ből és Törpök a VIII A-ból, harmadik lett a IX A Pufulecek nevű csapata, negyedik pedig a XII B A nagyok nevű csapata. Az V-VII osztályokból első helyezést ért el az V A és VII A osztály csapatai, második lett a VI A csapata.

A rendezvény támogatói a Lórántffy Zsuzsanna Nőszövetség valamint a Szatmárnémeti, Mikolai, Pettyéni, Szárazberki Református Egyházközségei voltak.


 

 

A református gimnáziumok közös országos  évnyitója.

 

bevonulás

2011 szeptember 17-én hálaadó istentisztelettel vette kezdetét az erdélyi és partiumi református gimnáziumok évnyitója. Igét hirdetett Ft. Tőkés László. Az igehirdetést köszöntések követték. Nt. Korda Zoltán, a Láncos-templom lelkipásztora köszöntötte a megjelent vendégeket, igazgatókat, lelkipásztorokat, tanárokat és diákokat. Ezt követően Szilágyi Éva, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatónője beszélt az elmúlt húsz év örömeiről és megpróbáltatásairól, valamint felvázolta a még előttünk álló feladatokat. A köszöntések sorát Tolnay István tanügyi tanácsos zárta. A hálaadó istentisztelet ünnepélyes záró momentumaként a gimnázium gyermekkórusa és a lelkipásztorok egyesített kórusa koncertezett Higyed Gyöngyi vallás- és zenetanár vezetésével. .....

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 

Arhívum 1

Arhívum 2

Arhívum 3

Arhívum 4
 

 

 

 

ugras a tetejéreUgrás a tetejére

Copyright © 2009 Szatmárnémeti Református Gimnázium - Az oldalt készítette Elek Kinga

Országos vallásolimpia

Înscrierea în învăţământul primar 2017 (Előkészítő osztály 2017)

 

 

Nagyjaink