Épületeink
cím
P-ţa Jean Calvin nr. 2 Tel: 0261-710 635, Fax: 710 635
 

Játékosan tanuljuk az angol nyelvet...

 

St Patrick day

Halloween és a Valentin-nap után egy újabb angolszász ünneppel ismerkedtek meg a Református Gimnázium és a 10-es Számú Általános Iskola diákjai: az írek legnagyobb védőszentjéről, Szent Patrik napjáról tanultak angol nyelven. A rendezvényre a két intézmény között meglévő partnerkapcsolat keretében került sor - ezuttal a 10-es Számú Általános Iskola angoltanára, Simpf Mădălina és diákjai látták vendégül a Református Gimnázium tanárait Kun Noémit, Kovács Gabriellát valamint azok diákjait.
A gyerekek csapatokban dolgozva oldottak meg feladatokat, interaktiv nyelvi játékok segitségével tanultak a világban szétszórt írek összetartozásának, és a nemzeti büszkeségük megélésének napjáról.    A diákok tanáraik kérésére zöldbe öltöztek: a közös tevékenység során megtanulhaták miért a zöld szín szimbolizálja Írországot és az íreket világszerte. Az érdekes feladatok felkeltették a diákok érdeklődését az írek legnagyobb védőszentjének, Szent Patriknak személye iránt, érdekelte őket mindaz, ami a mítoszok mögött van: miért válhatott egy ország védőszentjéül, hogyan száműzte a kígyókat Írországból és hogyan választotta az egyszerű lóherét saját jelképéül?

A játékos tanulás során a diákok megkapták a választ számos kérdésre és a rendezvény végén mindenki finom muffinokat kapott jutalmul.

 

Kun Noémi (2013-március-20)


 

 

Valentin napi program

 

Valentin nap

A Valentin napot megelőző délutánon, február 13.-án, találkoztak a 10-es Számú Általános Iskola és a Református Gimnázium V—VIII. osztályos diákjai, hogy a szerelmesek ünnepéről “tanuljanak” angolul. A rendezvényre a két intézmény között meglévő partnerkapcsolat keretében került sor, melyet az iskolákban tanitó angoltanárok (Simpf Mădălina -10-es Számú Általános Iskola- , valamint Kun Noémi és Kovács Gabriella - Református Gimnázium) igen hasznosnak tartanak. A különböző alkalmak során a gyerekek nemcsak ismerkednek, de sokat tanulnak is egymástól. Minden alkalommal csapatokban dolgoznak, természetesen, úgy, hogy a különböző csapatokban mindkét iskolából legyenek tagok. Fontos, hogy egy csapaton belül minden korosztályból legyenek gyerekek, hisz “igy tanul kicsi a nagytól”. Igy volt ez szerda délután is.
A gyerekek érdekes feladatokat megoldva bizonyitották angol tudásukat: örömmel láttak neki a Valentin napi keresztrejtvény megfejtéséhez és az érdekesre sikerült szerelmes levél megirásáshoz. A vicces próbákkal színesített interaktív rendezvény egy mindenki által ismert szerelmes dallal ért véget valamint egy “csókpárbajjal”, melyre minden részvevőnek egy rúzst kellett hoznia. A győztes csapat jutalmat és nagy tapsot kapott.

Kun Noémi(2013-február-14)


 

 

Első elsős farsang a Refiben

 

farsang

A Református Gimnázium elsősei, Mekker Melinda tanító néni osztálya „családos farsangot” tartott február 8-án  a késő délutáni órákban, ahová szüleik és testvéreik is elkísérték őket.
Miután a folyosón farsangi dalokat énekelve felvonultak, a vendégek köszöntése következett egy népies hangulatú verssel, ezután a diákok sorban bemutatták ötletesebbnél- ötletesebb jelmezeiket, a bátrabbak verset is mondtak.
A családok kíséretében a gyermekek kézről kézre adogatták a kiszebábut, amit aztán az iskola udvarán el is égettek, közben kedvükre hangoskodtak, „űzték” a telet.
A tanteremben szülő és gyermek egyaránt remekül szórakozott, a felnőttek együtt játszottak, vetélkedtek a csemetéikkel, remek hangulatot teremtve. Természetesen a finom falatokról sem feledkeztek meg a gondos anyukák, akik bőséges asztalt terítettek, alkalmat teremtve a baráti beszélgetésekre, ismerkedésre, a családias hangulatú ünneplésre.

Mekker Melinda

 

 


Mihai Eminescu Szavalóverseny a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban

 

Eminescu

 

2013 január 31-én immár harmadik alkalommal adott otthont dísztermünk a Mihai Eminescu szavalóversenynek, amelyen a magyar anyanyelvű diákok mérték össze tehetségüket.

A verseny a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ és a LiterArt Egyesület közreműködésével került megrendezésre.

Ezuttal öttagú zsűri bírálta el az előadásokat dr. Natalia Bolos román nyelv és irodalom szaktanfelügyelőből, Gál Gyöngyi magyar szaktanfelügyelőből, Erdős Carol színészből, Felician Popból és Crina Les.

A több mint nyolcvan diák megmérettetését letrehozó versenyt gimnáziumunk gyermekkórusa nyitotta meg valamint Harkai Réka egy megzenésített Eminescu verssel.

Iskolánk diákjai kimagasló eredmenyeket értek el a verseny különböző kategóriáiban:

Az első kategória az "IPOSTAZE LIRICE" nyertesei:

I díj: Moroz Hannelore VI. A osztály, felkászítőtanár Toma Bozero Stela

II díj:Varga Gabriela VI. A osztály, felkászítőtanár Toma Bozero Stela

III díj:Ary Dalma VIII. A osztály, felkászítőtanár Vass Maria

IV díj:Szatmari Boroka VII. A osztály, felkászítőtanár Vancea Margareta

A második kategória "EMINESCU ÎN SOLFEGIU"

I díj:Farkas Anabella VIII. A osztály, felkászítőtanár Vass Maria

II díj:Moroz Hannelore, Varga Gabriela, Kerekes Barbara, Mesaroş Amanda, Nagy Tamara, Redai Adam VI. A osztály, felkászítőtanár Toma Bozero Stela

III díj:Szatmari Boroka VII. A osztály, felkászítőtanár Vancea Margareta

III díj:Sinca Vivien Alexandra, Duna Ivett, Roszpapa Henrietta, Simon Andrea, Gedeon Bernadett, Varga Szintia, acompaniat la chitară de Mihaly Lenard, Kincses Kitty felkászítőtanár Vancea Margareta

A harmadik kategória "LUMEA CA TEATRU"

I díj:Moroz Hannelore, Varga Gabriela, Kerekes Barbara, Mesaroş Amanda, Nagy Tamara VI. A osztály, felkászítőtanár Toma Bozero Stela

I díj:Balogh Szabolcs, Bartok Boglarka Julianna, Cserepes Lilla, Zonga Bianka, Alt Arnold, Korcsmaros Janos, Gall Zoltan, Moroz Lorand, Puşkas Gergo IX C osztály, felkászítőtanár Toma Bozero Stela

 

 

 


Halloween a refiben

helloween

 

Most, hogy már hazánkban is divatba jöttek a különféle Halloween-partik, -bulik és -bálok, fontos az, hogy mindenki tudja, mirõl is szólnak az ilyenkor szokásos furcsa jelmezek és a világító tökfejek. A Református Gimnázium diákjai – kicsik és nagyok egyaránt – szórakoztató játékok és feladatok segítségével angol nyelven ismerkedhettek meg az elsősorban angolszász kultúrkörben ünnepelt ünneppel.
Míg hétfő délután az V-VIII. osztályos diákok csapatokban vetélkedtek valamint kíváncsian kísérték figyelemmel a XII. osztályosok által előadott színdarabot, csütörtökön az első osztályosokon volt a sor.
Mekker Melinda, az első osztály tanítónője és az osztály angol tanárnője, Kun Noémi gondoskodtak arról, hogy a gyerekek az ő nyelvükön tanuljanak az ünnepről. A mi szemünkkel nézve az amerikai Halloween egy kicsit olyan, mint a farsang, mivel ezen a napon mindenki jelmezbe öltözik; de egy kicsit olyan is, mint a Télapó, mert a gyerekek sok-sok édességet kapnak; ugyanakkor hasonlít a Húsvétra is, csak ilyenkor a gyerekek nem locsolkodni járnak, hanem "trick-or-treat" járás van. De ha jobban belegondolunk, a Halloween egy kicsit olyan is, mint a magyar szüreti felvonulás: itt ugyan nem a termést ünneplik, viszont jó alkalom arra, hogy mindenki bemutathassa jelmezét.
A hétfői (2012 október 29) rendezvényre egy partnerkapcsolat keretén belül került sor: Simpf Mădălina (10-es Számú Általános Iskola), valamint Kun Noémi és Kovács Gabriella (Református Gimnázium) pedagógusok V-VIII. osztályos diákjai töklámpást készítettek, az I osztályos tanulók azonban Jack-o'-lantern – azaz töklámpást ábrázoló –  maszkot készítettek és Halloweennal kapcsolatos angol szavakat és éneket tanultak. A diákok észrevétlenül tanultak még szavakat és kifejezéseket tehát szórakozás és tanulás egyszerre volt jelen.
A csütörtöki foglalkozás és családias hagulatban eltelt tanulás egy rövid - a Halloween ünnepével kapcsolatos – mesével ért véget, mely után az elsős diákok örömmel jegyezték meg: ’Ez volt a legjobb angolóra!’

 

Kun Noémi angol szakos tanárnő

 

 

XIII.Itthon helyismereti vetélkedő

Helyismereti vetélkedő

 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Szent- Györgyi Albert Társaság szervezésében került sor a XIII.Itthon helyismereti vetélkedőre október 27-én a Filharmóniában. A vetélkedő témája “Szatmárnémeti bombázása 1944. Szeptember 16-19”. A drámai napokra kellett emlékezzenek a vetélkedő résztvevői 15-20 perces jelenet megírásával és előadásával. A jelenet íródhatott prózában vagy versben, lehetett interjú, dráma, komédia, bármilyen műfaj.
A versenyt két iskolai korosztály( általános iskolások és középiskolások) és állandó vagy alkalmi műkedvelő csoportok számára írták ki.
A Református Gimnázium VI-VIII diákjai egy “musical” megírásával és bemutatásával készültek a versenyre. A darab címe “Életképek”, mivel három különböző momentumot mutattak be a Szatmárnémetiben történt eseményekkel kapcsolatban. Az első jelenet egy közkórházban játszódik, ahol az emberi segíteni akarás szembesül a tehetetlenség érzésével.
A második jelenet már vidámabb hangvételű, hiszen az üres, elhagyott lakásokban garázdálkodó rablók szemszögéből szemléljük az eseményeket. Számukra más nyomora csak egy újabb lehetőség, hogy raboljanak és vidáman éneklik:
“Lehet rabló, tolvaj a nevünk,
Lehet nem örülnek nekünk,
Lehet nappal alszunk, éjjel kelünk,
De a pénz boldoggá tesz.”
A harmadik szín a Láncos- templom helyreállításánál játszódik, amikor Kis Bertalan tiszteletes a magasban felállított álványzaton megszédül és az egyik kőműves azt tanácsolja, hogy “Sohase le, hanem mindig fel kell nézni”. Ekkor az “Optimista” csapat tagjai: Kovács Adél(VIII); Szatmári Boróka, Tordai Anna(VII); Halász Ferencz, Szilágyi Balázs, Mesaros Amanda, Varga Gabriella(VI) együtt énekelték Rédai Ádám zongorakíséretében((VI):
“Mindig föltekints, mindig Rá tekints
Bízzál, Ő nem hagy el, ha húz a mélység, le ne nézz, csak föltekints!
Mindig föltekints, mindig Rá tekints,
Bízzál, Ő nem hagy el, csak higgy, karjával átölel és újra felemel!”
A diákokat felkészítő tanárok  Rédai Gabriella történelemtanárnő és Higyed Gyöngyi énektanárnő volt. A zsűri tagjai: Rappert Vencz Stella színművésznő, Toroczkai Sándor és Mandula Tibor történelem  tanárok voltak, akik minden csapat munkáját értékelték és különböző címet adományoztak a csapatoknak. Így nyerte el az Optimista csapat a “Hit sugárzók” címet. A műsorvezető Rappert Gábor színművész  volt és Veres- Kupán Enikő a főszervező. Végül mindenki nyertesen távozott, hiszen nem voltak helyezések, mindenki elismerő oklevélben és ajándékcsomagban részesült. Az esemény jó hangulatát még betetőzte a vetélkedőt követő közös ebéd a Kínai vendéglőben, ahol alkalom nyílt az ismerkedésre és tapasztalatcserére.

 

Rédai Gabriella történelem szakos tanárnő

 

 

'56-os forradalom....

'56-os forradalom

 

A Református Gimázium VIII. osztályos diákjai, ünnepi műsort vittek szinpadra az '56-os forradalom eseményeinek felidézésére. A műsort Szilágyi Éva magyartanárnő közreműködésével készítették a diákok, amit az iskola diákjai valamint tanárai a Református Gimnázium dísztermében tekinthettek meg.

Az előadás, híres költők és írók idézeteivel, Nagy Imre miniszterelnök beszédével, valamint egy képekben gazdag PowerPoint-bemutató segítségével idézte fel a forradalom hangulatát. Olyan írótól idéztek, mint Molnár Ferenc és elhangzott Márai Sándor „Mennyből az angyal" című verse is.

„Mert ez nagyon furcsa Karácsony: A magyar nép lóg most a fákon..." - hangzottak el a Márai-sorok.

 

 

 

A Református Gimnázium elsősei a hadadi  Degenfeld  kastélyban  …

 

kukoricaszedés

 

A Református Gimázium első osztályos diákjai, tanítójuk  és a gyerekek  szülei,  közösségépítő  kirándulást  szerveztek október első hétvégéjén.  A kis csapat Hadadon  a  Degenfeld Egyházi, Ektatási és Művelődési központban töltött el  egy napot, ahol a szülők és gyermekek egyaránt felhőtlen órákat éltek meg együtt. A kastély kertjét kacagás, családias légkör és  vidám hangulat töltötte be .
Mekker Melinda tanító néni,  és Boros Imola iskolai tanácsadó vezetésével,  ötletes  játékok során ismerkedtek egymással gyermekek és szülők egyaránt.  A  cél természetesen az volt, hogy egy új közösség tagjai megismerjék egymást, kicsit közelebb kerüljenek egymáshoz. Szombat reggel a megérkezés után , Ilonczai Zsombor   iskola lelkész olvasott igét , együtt imádkoztak az újjonan megalakuló közösségért, ezt követően elfogyasztották az otthonról hozott finomságokat .
Az anyukák , apukák  és nagyszülők különféle tevékenységeken vehettek részt, ismerkedős játékok, taktikai játékok, dráma játékok,  staféták, színkirály katonái egyaránt nagy sikernek örvendtek a résztvevők körében.  A  családoknak alkalmuk adódott komoly beszélgetések lefolytatására, elmondták, ki milyen elvárással iratta a gyermekét a Református Gimnáziumba, milyen félemekkel érkeztek , milyen jó tulajdonságai vannak  a gyermekeiknek és milyen megerősítésekre van szükség.
A szülők  elmondták,  hogy úgy érzik , több ilyen rendezvényre lenne igény, hiszen a közösség megtartó ereje mindannyiunk  kapaszkodója lehet a hétköznapokban.

Mekker Melinda tanítónő

 

 

 

Néphagyományokat ápol a Szatmári Református Gimnázium előkészítő osztálya

 

kukoricaszedés

 

Mozgalmasan telt az elmúlt hét a Szatmári Református Gimnázium előkészítő osztályában. Az opcionális tantárgy kiválasztásakor a szülők úgy döntöttek, az lesz a legjobb, ha gyermekeik minél hamarabb megismerkednek a néphagyományokkal. A tanterv elkészítésében nagy segítséget nyújtott Zilahi-Kató Klára magyartanárnő. A múlt héten két őszi hagyomány is életre kelt az osztályközösség életében.
Kedden tanítás után a Sárerdőre látogattak a kicsik, Máthé Gabriella tanítónő és néhány szülő kíséretében, ahol Kis Ferenc gazda kukoricaföldjén láthattak munkához, málét szedtek. Megtanulták, hogy a kukoricaszedésnek fontos szerepe volt és van a közösség összetartásában. Az emberek kalákamunkával segítették egymást, többnyire este került sor a kukoricafosztásra (tengerihántás), ahol jó alkalom nyílt a beszélgetésre, mesemondásra, tréfálkozásra, dalolásra, találós kérdések megfejtésére, és a fiatal fiúk és lányok is bátran szemezgethettek egymással.
A munka és a tanulás másnap az osztályteremben is folytatódott, a gyerekek csuhébabákat készítettek, népdalt énekeltek, és megtanulták, hogy a régen a gyermekek játékai természetes anyagokból, házilag készültek, ezek törékenyek voltak, így nagyon kellett vigyázni rájuk.
A kukoricaszedést a szüret követte. Szombat délután az osztályközösség Szatmárhegyre ment szüretelni. A szervezés oroszlánrészét Medgyesi Beáta, a szátmárhegyi előkészítő csoport tanítónője vállalta. Szőlőskertjükben vendégül látta a Református Gimnázium legkisebb osztályát, ahol a gyerekek szőlőt szedtek, daráltak, préseltek és megkóstolhatták a frissen kisajtolt must ízét. A friss levegőn kellemes volt elsétálni a szent Dónát (a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentje) kápolnához is.
A néphagyományok alapos megismerése végett a nap záróakkordja a szüreti bál volt. Az Ombodi Református Egyházközség szeretetteljes meghívásának tett eleget a kis csapat, elmentek a szüreti bálba, hogy lássák, milyen is egy hagyományos bál. Ajándékba egy szőlőkoszorút vittek, amit Szatmárhegyen közösen készítettek el szülők és gyerekek. Megnézhették a szőlőfürtökkel díszített termet, és a csősztáncot. A gyermekeket lenyűgözte, ahogy az ombodi fiatalok népviseletben, néptáncot járva teremtették meg a bál kezdeti jó hangulatát. Miután a gyermekek és a népviseletes táncosok közös fotója elkészült, az élményekben gazdag nap végén hazatértek a kis szüretelők. Biztos mindenki hamar el tudott aludni! Öröm volt látni, hogy gyermekeink szívesen ismerik meg és szeretik népünk hagyományait.

 

 

 

Őszirózsa népdalvetélkedő a Refiben

őszirózsa

 

2012 október 5-én 2 órai kezdettel gimnáziumunk adott otthont az Őszirózsa Magyar Népdalvetélkedő megyei szakaszának.

A vetélkedőn közel 60 I-IV. osztályos diák mérte össze tehetségét a négy tagból álló zsűri Szejke Otília, Herczeg Csilla, Máté Gabriella és Csáki Melinda-előtt. A versenyt megelőzően gimnáziumunk igazgatónője Szilágyi Éva köszöntötte a résztvevőket és a meghívottakat:

„Örülünk, hogy házigazdái lehetünk a IV. Őszirózsa Népdalvetélkedőnek és szeretnénk mindenképpen a jövőben is betölteni ezt a szerepet, hiszen megtiszteltetés számunkra, hogy ilyen nagy jelentőségű eseményt támogathatunk. Kívánok tartalmas szórakozást, jó versenyzést és sok sikert a diákoknak" - mondta el Szilágyi Éva. 

A rendezvényt a Bartók Béla Hagyományőrző és Kulturális Egyesület népi zenekara (Bertók Béla, Dula András és Fejér Kálmán) nyitotta meg szebbnél szebb népdalokkal, aztán a kíséretükkel a jelenlévők közösen elénekelték a „Kis kece lányom" című népdalt, ezt követően kezdetét vette a tulajdonképpeni vetélkedő.

daldaldaldaldal

 

 

Nyílt napok a Református Gimnáziumban
 2012

május 14-15

 

Iskolánk nyílt napokat tart érdeklődő szülők és diákok számára, hogy bepillanthassanak iskolánk mindannapjaiba. A nyílt napok időpontja: május 14-15-e, 9-11 illetve 11-13 óra között.
A program első felében rövid bemutatót hallhatnak az iskola jelenéről, az elemi, gimnáziumi, líceumi képzésről, valamint a felvételik rendjéről, majd kisfilmet tekinthetnek meg az iskola életéről.
A program második felében a diákpresbiterek segítségével az érdeklődők megismerkedhetnek a gimnázium életével és épületével.

Felkészítők jövendő refiseknek!

Az V. osztályba jelentkezők számára május 19-én
9 órától magyar
10 órától román
11 órától matematika
A IX. teológia osztályba jelentkezők számára május 19-én
10-12-ig vallás felkészítő


 

 

 

 
 
 

 

 
 

 

 

 

Arhívum1

Arhívum2

Arhívum3

Arhívum4

 

 

 

 

ugras a tetejéreUgrás a tetejére

Copyright © 2009 Szatmárnémeti Református Gimnázium - Az oldalt készítette Elek Kinga

Országos vallásolimpia

Înscrierea în învăţământul primar 2017 (Előkészítő osztály 2017)

 

 

Nagyjaink